Ota yhteyttä Tukipalvelu 

Case Anstar: Automaatio ja simulointi vauhdittavat kasvua

REFERENSSI | 25.1.2021

Artikkelin otsikkokuva.

Toisen polven perheyritys Anstar on kokenut historiansa suurimman teknologialoikan neljän viime vuoden aikana. Muutos ulottuu koko toimintaketjuun suunnittelijan työpöydältä tuotantoon ja asiakkaalle lähtevään toimitukseen asti. Kasvua vauhdittamassa ovat mukana CadWorksin ohjelmistoautomaatit ja Entopin analyysiosaaminen.

Kehitys alkoi kiihtyä toden teolla vuonna 2016, jolloin Anstarissa siirryttiin SOLIDWORKSiin ja 3D-suunnitteluun. 2D-valmistuskuvat muutetttiin 3D-muotoon, tuotelaskennat käytiin uudestaan läpi, tiedostot päivitettiin uusille normeille ja toiminnanohjausjärjestelmät laitettiin vaihtoon. Työkaluja on hankittu vuosien varrella jatkuvasti lisää, ja tällä hetkellä suunnittelijat voivatkin käyttää työssään pitkälle vietyjä ohjelmistoja, joissa on sisällä FEM-laskentaa. CadWorks on toiminut alusta pitäen Anstarin ohjelmistotoimittajana ja kouluttajana. Suunnittelutoimisto Entopin osalta yksittäisistä perusmallinnusprojekteista aikoinaan alkanut yhteistyö on laajentunut mm. vaativiin paloanalyyseihin.

Simulointi tuo tehoa palotestaukseen – alustavat tulokset valmistuvat jopa tunneissa 

Raskaat ja kalliit palotestit on mahdollista korvata osittain simuloinnilla, mistä Entopilla on hyvää kokemusta. Entopin aluepäällikkö Tuomo Kuusi kertoo tarkemmin: ” Standardeissa määritellään tarkasti polttokoe ja nyt tuotteet pitää voida ”polttaa rikki” virtuaalisesti. FEM-laskentaa käytettävällä simuloinnilla saadaan aikaan riittävä tarkkuus huomattavasti nopeammin ja pienemmillä kustannuksilla verrattuna oikeaan palotestitilanteeseen. Alustavia tuloksia on mahdollista saada jopa tunneissa.”

Lämpökäyrän lisäksi palotestauksessa on seurattava eri tekijöiden syy-seuraussuhteita. Esimerkiksi mitä vaikutusta olisi sillä, että teräselementtiä siirretään 5 mm betonin sisällä. Aidossa testitilanteessa tämän selvittämiseksi pitäisi valaa ja polttaa koko betonipalkki uudelleen. Laskentamallissa voidaan nähdä välittömästi, mitä muutoksesta seuraa. Simulaatiolla on mahdollista testata myös käytettävän materiaalin vaikutusta paloturvallisuuteen. Parhaassa tapauksessa näin voidaan alentaa tuotteen valmistuskustannuksia.

Virtuaalitestaus mahdollistaa heikkouksien paikantamisen sekä uudet kokeilut tehokkaasti

Anstarissa haetaan analyyseillä kuitenkin ennen kaikkea  varmuutta ja laatua. Virtuaalitestaus mahdollistaa erilaisten muutosten vaikutusten seuraamisen jo suunnittelun ensimetreillä. Kuusi on asiasta mielissään: ”Analyysien avulla voidaan löytää mahdolliset heikkoudet ajoissa, tietää, mitä pitää muuttaa. Ja toisaalta, jos mieleen tulee hölmöltäkin tuntuva idea, sitä voidaan koeponnistaa turvallisesti.”

Kuusi näkee virtuaalitestauksen tuovan monia hyötyjä:  ”Aidoissa testeissä  tuhotaan oikeita tuotteita, usein tosi moniakin. Jos edes iteraatiokierrokset voidaan simuloida FEMillä, niin saadaan vauhtia prosessiin ja saavutetaan säästöjä.”

Automatisointi on analyysien ohella muuttanut toimintatapoja Anstarissa. CadWorksin kanssa on kehitetty juuri Anstarille sopivia automatisointityökaluja suunnitteluun ja tiedonsiirtoon. Tavoitteena on ollut siirtää tarvittava tuotedata suunnittelijalta tuotantoon, toisin sanoen suoraan  SOLIDWORKSistä ERPiin, mahdollisimman näppärästi. Muutos entiseen on Anstarin projektipäällikkö Jarmo Vaskelaisen mukaan merkittävä:  ” Tämän myötä on jäänyt aika monta puuduttavaa ja aikaa vievää ruutiinivaihetta pois.”

Tärkein syy siihen, miksi Anstarissa panostetaan tietotekniikan kehittämiseen, on yrityksen vahva kasvustrategia. Omia tuotteita on noin 700, joita toimitetaan Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi erilaisiin projektikohteisiin ympäri maailmaa. Viennin osuus on lähes kaksinkertaistunut kuluvana vuonna. Liikevaihto ja henkilöstön määrä ovat olleet jo pitkään nousussa, ja saman trendin odotetaan jatkuvan. ”Viimeiset vuodet on kasvettu ja kehitetty tekemistä ja tuotantoa voimakkaasti. Kuluvan vuoden kasvuvauhti on kymmeniä prosentteja”, toteaa Anstarin toimitusjohtaja Tero Viljakainen.

Kehitys jatkuu Anstarissa monella rintamalla. CadWorksin suunnitteluautomaatteja jalostetaan kuvien osalta, uutta ERPiä ajetaan paremmin sisään ja Entop jatkaa työskentelyään Anstarin analyysien parissa. Viljakainen katsoo kuitenkin jo pidemmälle: ”Kun vielä saataisiin hyödynnettyä tekoälyn mahdollisuuksia ja data paremmin pilven kautta kaikkien projektiin osallistuvien ulottuville.”

Faktaboksin kuvake.

Anstarissa jalostetaan jopa tuhat tonnia kuukaudessa, joten automaation avulla saavutettava materiaalinhallinta ja sitä kautta saatavat säästöt voivat olla merkittäviä.

SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS


Artikkelin pikkukuvake
Referenssi | 14.10.2020
Case MK Fluidics: Haastava projekti maaliin aikataulussa -Näin tehtiin SOLIDWORKS Flow Simulationin onnistunut käyttöönotto kesken kiireisen asiakasprojektin
Oululainen erikoispainokoneiden teloja suunnitteleva ja valmistava MK Fluidics otti viime talvena käyttöön SOLIDWORKS Flow Simulationin, …
Lue lisää
Artikkelin pikkukuvake
Referenssi | 18.10.2016
CASE Leanpark Oy: Aja halliin ja anna robotin hoitaa loput
Ei pysäköintisakkoja, varkauksia tai vapaan parkkipaikan etsimistä. Ei avaimen kaivelemista räntäsateessa tai starttiongelmia pakkasella. Jokaisen …
Lue lisää
Artikkelin pikkukuvake
Referenssi | 1.7.2016
CASE TactoTek Oy: Huipputeknologia pusertuu kahden millin kappaleeseen
TactoTek sijaitsee Oulun kupeessa Kempeleen teollisuusalueella. Siellä on kehitetty valmistustekniikka, jolla integroidaan lukuisia toimintoja ja …
Lue lisää
Selaa ajankohtaisia julkaisuja