Ota yhteyttä Tukipalvelu 

Case Damastikoru: SOLIDWORKS toimii koruntekijälle paremmin kuin hyvin

REFERENSSI | 9.3.2022

Artikkelin otsikkokuva.

Teollinen muotoilija Mauri Härkönen suunnittelee SOLIDWORKSillä koruja erittäin kovasta damastiteräksestä ja jalometalleista. Hän hyödyntää 3D-malleja sekä myynnissä että alihankkijayhteistyössä. Korusuunnittelijalle SOLIDWORKS soveltuu todella hyvin, koska parametrisuuden ansiosta korun osien mittojen muuttaminen on helppoa ja vektorimuotoisista tiedostoista voidaan koruihin tehdä tarkkoja kuvia. Lisäksi 3D-malleista renderöidyt kuvat tukevat myyntiä erinomaisesti.

Piensarjatuotantona ja tilaustöinä koruja valmistava Damastikoru sijaitsee Rovaniemellä, jossa yrityksen omistaja Mauri Härkönen suunnittelee ja valmistaa korut. Mallistoon kuuluu pääasiassa damastiteräksestä ja jalometalleista valmistettuja riipuksia ja sormuksia. Asiakkaita yrityksellä on ympäri Suomen ja alihankkijat ovat Etelä-Suomesta. Nykyaikainen suunnittelutyökalu ja 3D-mallinnus ovat isossa roolissa mahdollistamassa yhteistyön muualla sijaitsevien asiakkaiden ja alihankkijoiden kanssa. SOLIDWORKS onkin Härköselle tärkeä suunnittelun, alihankkijayhteistyön ja myynnin työväline.

 

SOLIDWORKS korusuunnittelijan työkaluna

Damastikorun kaikki riipukset ja jalometallisormukset sekä asiakkaiden tilaustyöt suunnitellaan SOLIDWORKSillä. Yksi tärkeimmistä SOLIDWORKSin ominaisuuksista Mauri Härköselle on parametrisuus, jonka ansiosta kappaleen tai sen osan koon muuttaminen tapahtuu helposti numeroarvoja vaihtamalla. Näin säästytään tuskastuttavien ja turhauttavien skaalaustyökalujen käyttämiseltä. ”Arvostan kyllä parametristä 3D-suunnittelua. Siitä olisi vaikea luopua, kun on sitä oppinut käyttämään”, hän toteaa. 

Saatuaan korusuunnitelman valmiiksi Härkönen lähettää suunnittelutiedoston alihankkijalle sähköpostilla. Riipuksia valmistettaessa alihankkija laserleikkaa 3 mm paksusta damastiteräslevystä korujen aihiot, jotka se toimittaa Härköselle jatkotyöstettäväksi. Jalometallikorujen valmistuksessa alihankkija 3D-tulostaa mallista mittojen mukaisen vahakappaleen ja tekee siitä kipsivaloksen. Kuivuneesta valoksesta sulatetaan vaha pois ja tilalle valetaan kultaa, hopeaa, alumiinia tai pronssia.

3D-suunnittelu tuo uusia mahdollisuuksia korujen tekemiseen. Koruihin pystytään lisäämään mm. erilaisia logoja, tunnuksia tai henkilökohtaisia kuvia. SOLIDWORKSiä käyttämällä tällaisten korujen suunnittelu ja valmistus onnistuu tarkemmin, nopeammin ja edullisemmin kuin perinteisillä kultaseppien menetelmillä. Tarvitaan vain vektorimuodossa oleva tiedosto, josta kuva mallinnetaan tarkasti koruun. Damastikorun mallistossa on mm. riipuksia, joissa on virallinen Suomi Leijona -vaakuna.

 

Realistiset kuvat tärkeä osa myyntiä ja tilaustöiden suunnittelua

3D-malleista renderöidyillä kuvilla on tärkeä merkitys tilauskorujen suunnittelussa ja myynnissä. Kuvien perusteella koru voidaan viimeistellä asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Kuvassa oikealta näyttävä koru auttaa asiakasta hahmottamaan, miltä se tulee valmiina näyttämään.

Kuvat helpottavat myös yhteydenpitoa kaukana olevien asiakkaiden kanssa, kun Härkönen voi lähettää kuvat sähköpostilla asiakkaalle. Realististen kuvien ansiosta asiakkaan ei tarvitse käydä paikan päällä tutustumassa suunnitelman. Myös suunnitelman hyväksyminen tapahtuu kuvien perusteella.

”Asiakas ostaa itsellensä ikuista sormusta, jota on tarkoitus kantaa hamaan loppuun asti. Siksi on tärkeää, että suunnitelmasta saa mahdollisimman oikean ja realistisen käsityksen. Silloin asiakas tietää, mitä on ostamassa eikä hänen tarvitse ostaa sikaa säkissä”, Härkönen sanoo.

 

SOLIDWORKSin käyttäjänä yli 20 vuoden ajan

Mauri Härkönen on kokenut SOLIDWORKSin käyttäjä. ”Kun ohjelman on oppinut, niin sen käyttäjänä pysyy mielellään. Varsinkin, kun siitä ei ole mitään huonoa sanottavaa. SOLIDWORKS taipuu varsin moneen. Se on toiminut minun tarpeisiini oikein hyvin”, hän kertoo.

SOLIDWORKSillä 3D-mallinnuksen Härkönen aloitti viime vuosituhannen lopulla työskennellessään Marttiinilla. Siellä hän suunnitteli mm. puukkojen heloja ja ruiskuvaluosia taittoveitsien 2-komponenttiosiin. Tämän jälkeen hän käytti SOLIDWORKSiä työskennellessään Rovaniemellä ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteisprojektissa.

SOLIDWORKSin hankkiminen Damastikorulle tuntui itsestään selvältä. Härkösellä ei ole kultasepän koulutusta, mutta SOLIDWORKSin avulla hän pystyy tekemään monipuolisia ja haastavia suunnittelutöitä. ”Vaikka SOLIDWORKS on suunnattu teollisuudelle, se toimii koruntekijälle paremmin kuin hyvin”, hän korostaa.

 

Mutkatonta yhteistyötä CadWorksin kanssa 1990-luvun lopulta asti

Härkönen on ollut CadWorksin asiakkaana yli 20 vuoden ajan. ”Yhteistyö on toiminut todella hyvin ja tunnen CadWorksiltä paljon henkilöitä. Kaikkosen Lassen tunnen parhaiten”, Härkönen kertoo. ”Olen käynyt CadWorksillä koulutuksissa Järvenpäässä. Kun olin AMK:ssa projektihommissa, niin hankin meille SOLIDWORKS koulutuksen. Silloin Laaksosen Timo kävi kouluttamassa täällä Rovaniemellä.”

Härkösen mielestä CadWorksin kanssa asiat toimivat hyvin mutkattomasti. ”Yhteistyö, palvelu ja tukipalvelut ovat erinomaisia. Jos ohjelman kanssa on ollut ongelmia tai tullut kysyttävää, on sieltä saanut apua nopeasti. Tällä viikolla viimeksi.”

Faktaboksin kuvake.

Damastikoru valmistaa koruja damastiteräksestä sekä jalometalleista. Mallistoon kuuluu mm. riipuksia ja sormuksia. Malliston lisäksi asiakkaille suunnitellaan heidän toiveidensa mukaisia tilaustöitä. Damastikorun lisäksi Euroopassa toimii yksi damastiteräskoruja sarjana tai piensarjatuotantona valmistava yritys.

Damastiteräs on Syyrian Damaskoksessa yli 2000 vuotta sitten kehitetty erittäin kova teräs, jossa on kahta teräslaatua erittäin ohuina kerroksina. Koruissa damastiterästä käytetään materiaalin pintaan muodostuvien kauniiden ja yksilöllisten kuvioiden vuoksi. Siksi Damastikorun slogan onkin ”Each unique – like we all”.

Lisätietoja osoitteesta https://damastikoru.fi/

SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS


Artikkelin pikkukuvake
Referenssi | 20.9.2019
Katso video - Näin Mecatroplan mallintaa SOLIDWORKSillä kuljettimen
Katso videolta, kuinka asiakkaamme Mecatroplan mallintaa SOLIDWORKSillä kuljettimen hetkessä!
Lue lisää
Artikkelin pikkukuvake
Referenssi | 1.6.2016
CASE Alamarin-Jet Oy: Härmäläinen jetti vauhdilla maailmalle
Pohjanmaalta on totuttu löytämään monenlaisia yrityksiä, mutta veneilyyn liittyvän yritystoiminnan pyörittäminen sisämaassa on pienoinen yllätys. …
Lue lisää
Artikkelin pikkukuvake
Referenssi | 20.6.2016
Case Fiskars: Hyvä tuote suunnitellaan sisältä ulospäin
Innovatiivisuus ja muotoilu ovat merkittäviä kilpailuvaltteja kuluttajatuotteiden suunnittelussa. Fiskars Consumer Oy:n tuotekehityspäällikkö Markus Paloheimo korostaa …
Lue lisää
Selaa ajankohtaisia julkaisuja