Ota yhteyttä Tukipalvelu 

Case Kojair Tech: SOLIDWORKS PDM:n avulla sillisalaatista asiakkaita hyödyttävään revisionhallintaan

REFERENSSI | 1.3.2018

Artikkelin otsikkokuva.
Tiedonkulku ja -hallinta on suurin haaste tällaisten paljon räätälöintiä vaativien prosessien kohdalla. Uskon, että pikku hiljaa meillä päästään tilanteeseen, ettei vanhoja piirustuksia pyöri enää missään.
Jere Vahvanen, Kojair Tech

Puhdasilmatuotteiden edelläkävijä Kojair Tech Oy vastaa alan kovaan kilpailuun laadulla ja palvelulla. Kun malleja on kertynyt 50 vuoden ajalta ja suurin osa tuotteista räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan, on tuotetietoa melkoinen määrä hallittavaksi. SOLIDWORKS PDM on tuonut Kojair Techille lisää hallintaa prosesseihin ja sitä kautta tehostanut toimintaa. Vanhat suunnitelmat saadaan hyödynnettyä uusien projektien pohjana, ja myös asiakkaiden vaatimukset paremmasta revisionhallinnasta täyttyvät.

Kojair Techin laminaarikaapit ovat käytössä sairaaloissa, oppilaitoksissa, tutkimuslaboratorioissa sekä elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Kaapeissa käsitellään vaativia näytteitä, kuten mikrobeja tai muita organismeja, joten sekä näyte että sen käsittelijä on suojattava tarkoin. Kojair Techissä sanotaankin, etteivät he myy tuotteita vaan turvallisuutta. Laatu ja laadunvalvonta asettavat suunnittelulle ja tuotannolle erityisiä vaatimuksia. Virheisiin tai kompromisseihin ei ole varaa, joten työvälineidenkin on syytä olla luotettavia.

Mallinnuksessa SOLIDWORKS on ollut käytössä Kojair Techissä jo vuodesta 2001 lähtien, ja CadWorks on toiminut lisenssitoimittajana ja yhteistyökumppanina alusta lähtien. SOLIDWORKS PDM tuli käyttöön muutama vuosi sitten, kun tuotetiedonhallinnan puutteet ja tiedonsiirron ongelmat haluttiin Kojair Techillä kuntoon. Asiakkaidenkin suunnalta oli tullut toivomus ottaa revisionhallinta paremmin haltuun.

”Aiemmin käytössä oli puhdas serverihakemistorakenne. Loppupeleissä koko paikka alkoi olla sellainen sillisalaatti, ettei sieltä enää löytänyt mitään. Jossain vaiheessa sitten todettiin, ettei tästä enää tule mitään. Myös asiakkaiden puolelta on painetta parempaan tiedonkulkuun”, Kojair Techin suunnittelupäällikkö Jere Vahvanen selittää. ”Meillä on parhaillaankin meneillään yksi projekti, jossa asiakas edellyttää, että käytössä on revisionhallintaelementti tuotteelle.”

 

PDM säästää resursseja, kun aiemmin tehdyn työn voi hyödyntää uusien projektien pohjana

Suunnittelijan näkövinkkelistä tuotesuunnittelu lähtee PDM:n ansiosta entistä vauhdikkaammin liikkeelle. Kuka haluaisi aloittaa jokaisen projektin alusta, jos vastaavia on tehty aikaisemminkin. Vaikka Kojair Techillä lähes jokainen tuote on uniikki ja asiakkaalle räätälöity, voidaan entisiä tekemisiä käyttää hyödyksi uusien projektien pohjana. Eikä materiaalista ainakaan ole pulaa, koska 50 vuodessa malleja on syntynyt tuhatmäärin. Itse asiassa juuri runsaudenpula oli pulman aiheuttaja.

”Viimeiset 25 vuotta on turhauduttu siihen, että muistetaan, että vastaavaa on tehty aiemmin, mutta pohjamallia ei löydy mistään. Verkko on ollut pullollaan 3D-malleja sun muuta tavaraa, mutta mistäpä löydät juuri sen etsimäsi. Nyt kaikki tehdään suoraan PDM:ään, joten tilanne paranee jatkuvasti sitä mukaan, mitä enemmän materiaalia sinne saadaan. CadWorksin kehittämä Customworks auttaa myös osaltaan hakua. Kun rasti on oikeassa ruudussa, koskien esimerkiksi tuotteen käyttötarkoitusta, voidaan helposti löytää juuri ne aiemmin tehdyt tuotteet, jotka soveltuvat kyseisen tyyppiseen työhön”, Vahvanen kertoo.

 

CadWorksin Esko Hekkala seuraa, kun Jere Vahvanen esittelee uutta Platinum-laminaarikaappia.

 

Faktaboksin kuvake.

Määrittelyvaiheessa saadaan työkalu vastaamaan omiin tarpeisiin

Kun kyseessä on tiedonhallintatyökalu, käyttöönottoprosessin ensimmäiset hetket ja omien tarpeiden perinpohjainen ruotiminen ja määrittely ovat ratkaisevia. Hötkyily alkuvaiheessa ei siis kannata.

”Olennaisten määrittelyjen löytämiseksi tarvittiin aikamoinen määrä istuntoja. Omalla suunnitteluporukalla käytiin useita palavereita, joissa pohdittiin minkälaista tietoa organisaation eri osissa PDM:n kautta tarvitaan. Vaikka kyseessä on suunnittelutyökalu, käyttö painottuu paljon myös oston ja tuotannon – ja miksei myynninkin – tarpeisiin”, Vahvanen kuvailee.

Kuten uudistukset ylipäätään, myös PDM joutui aluksi purjehtimaan lievään vastatuuleen. Eikä ihme, koska sen tulo taloon vaikutti lähes kaikkiin – ja kaikkeen. Etenkin tuotannossa piti hieman totutella uuteen toimintatapaan. Aluksi esiintyi myös ongelmia esimerkiksi liittyen hakukortteihin ja tietojen löytymiseen, mutta kun nekin saatiin selätettyä, ollaan tehtaan puolellakin tyytyväisempiä.

”Pakko myöntää, että olin alussa itsekin skeptinen, mutta nyt en halua enää tehdä suunnittelutyötä muualle kuin PDM:ään”, Vahvanen tunnustaa.

SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS


Artikkelin pikkukuvake
Blogi | 18.9.2017
Yksinkertainen on tehokasta – myös tuotetiedonhallinnassa
Yksinkertainen on kaunista, mutta se voi todellakin olla myös tehokasta. Kun PDM-järjestelmä rakennetaan heti alusta alkaen suoraviivaiseksi, ei aikaa tuhlaannu ylimääräisiin työvaiheisiin tai automatisoitavissa olevien …
Lue lisää
Artikkelin pikkukuvake
Uutinen | 7.4.2021
Uusi SOLIDWORKS 2021 tuo yli 200 parannusta
Viime vuoden syksyllä julkaistussa SOLIDWORKS 2021 -versiossa on jälleen yli 200 parannusta. Iso osa näkyy parempana suorituskykynä ja suunnittelijan ajansäästönä. Uusi versio on myös vakaampi …
Lue lisää
Artikkelin pikkukuvake
Blogi | 16.8.2018
Vain taivas on rajana! Hyödynnä PDM Professionalin työtä tehostavat lisäominaisuudet
SOLIDWORKS PDM Professional tuo käyttöösi Standard-versiosta tutut ominaisuudet rajoittamattomina ja tukun lisäominaisuuksia helpottamaan jokapäiväistä työtä.
Lue lisää