Jussi Sutela kertoo, kuinka aikaisemmin enimmäkseen jalopuuhuonekaluja valmistava liminkalaisyritys teki merkittävän suunnanmuutoksen kohti kannattavampaa liiketoimintaa. ”Päätimme keskittyä korkeaa puusepäntaitoa vaativiin oviin ja markkinoida niitä pääkaupunkiseudulle. Orkesteri koottiin uudelleen, ja markkinointiin laitettiin täysi höyry päälle.”
Strategian muutos merkitsi suurta muutosta myös työskentelymenetelmiin. Prosesseja piti virtaviivaistaa ja tehostaa. Jussi Sutela Oy teki historiansa mittavimman investoinnin hankkimalla verstaalle 5-akselisen CNC-työstökeskuksen. Parikseen se tarvitsi mahdollisimman hyvin toimivan suunnitteluohjelman. Jussi Sutela pisti suunnittelijat itsensä miettimään, mikä heille olisi mieluisin työväline. Nuorille suunnittelijoille opiskeluajoista tuttu SOLIDWORKS nousi nopeasti esille, ja kun tavarantoimittajatkin toivoivat sitä yksimielisesti, valinta oli helppo.
Luottotoimittaja löytyi naapurista
Lisenssitoimittajaa sen sijaan jouduttiin hetki etsimään. Toimittajien tuki- ja asiakaspalveluja testattiin, mutta oikein hyvää ei tuntunut löytyvän. Sitten jostain saatiin vinkki paikallisesta kaverista, Lasse Kaikkosesta, joka toimii CadWorksin aluemyyntipäällikkönä Keski- ja Pohjois-Suomessa. Kaikkosen kanssa löytyi yhteinen sävel nopeasti. ”On niin monta erilaista tapaa tehdä asioita SOLIDWORKSillä. Lasse on ollut apuna ja istunut suunnittelijoiden vieressä pähkäilemässä yhdessä, miten ohjelmaa on järkevintä käyttää juuri näissä meidän hommissa”, Sutela kiittelee.
SOLIDWORKSistä yhdessä CNC:n kanssa voi tulla merkittävä kilpailuvaltti Sutelalle tulevaisuudessa.
Kannattavuus edellä
Jussi Sutelan tavoitteena on saavuttaa merkittävää taloudellista hyötyä uuden puuntyöstökoneen ja SOLIDWORKSin liitosta. Kuinka se tulee tapahtumaan, on Sutelalle päivänselvää: ”On mielettömän tärkeää, että SOLIDWORKSistä saataisiin osaluetteloita eli niin sanottuja katkaisulistoja. Mallinnuksen jälkeen tiedetään kyllä minkälaisista osista runko ja pinta tehdään, mutta pitäisi saada selville myös se, millaisia komponentteja niihin tarvitaan. Toisin sanoen tiedettäisiin entistä tarkemmin, miten lankkupinoa lähdetään pienimään.”
Osalistojen saaminen valmistukseen suoraan 3D-mallista mahdollistaa Sutelan kaltaisessa tilauspohjaisessa toimintamallissa merkittävän resurssien käytön tehostamisen. Ja sitä kautta saadaan parempaa tulosta viivan alle. Valmistuksen eri työvaiheiden korkeampi käyttöaste ja projektien parempi ennakoitavuus lisäävät luonnollisesti myös materiaalitoimintojen tehokkuutta. Ostot osuvat paremmin maaliin, ja hävikki pienenee. SOLIDWORKSistä yhdessä CNC:n kanssa voi siis tulla merkittävä kilpailuvaltti Sutelalle tulevaisuudessa. Ja siitähän yritystoiminnassa on pohjimmaltaan kyse. ”Eräs vanha veneen veistäjä sanoi, että kuka tahansa voi tehdä puuveneen mutta vain ammattimies pystyy tekemään sen taloudellisesti kannattavasti”, Sutela tiivistää.